Ons verhaal
Robert Milder
Ontwerper, milieuactivist en oprichter van Van de Sant
Ontwerpen met duurzaamheid in het achterhoofd is niet de norm. We weten allemaal dat het de norm is om dingen te ontwerpen om ons leven gemakkelijker te maken, en we slagen er niet in om alle problemen die hiermee gepaard gaan te erkennen.
Anno 2019 neemt de vraag naar duurzame producten toe. Vorig jaar presteerden investeringen in hernieuwbare energie met 150 miljard USD beter dan investeringen in fossiele energie en kijkend naar de nieuwste showmodellen van Audi, Tesla en Mercedes, is elektrisch rijden de weg vooruit.
Maar naarmate duurzaamheid steeds populairder wordt, gebruikt de traditionele meubelindustrie nog steeds meer dan twee miljard bomen per jaar om haar producten te maken; bomen legaal en illegaal gekapt. Voor het grootste deel kunnen toeleveringsketens tegenwoordig als lineair worden gekarakteriseerd: materialen worden verbruikt, vervolgens worden producten vervaardigd, gedistribueerd en verkocht, en gebruikt totdat ze worden verwijderd aan het einde van de levensduur van het product. Te midden van een slopende milieudruk - mede veroorzaakt door het niet-duurzame gebruik van grondstoffen - is er echter een groeiende trend naar een circulaire economie waarin hulpbronnen zo lang mogelijk in gebruik worden gehouden en vervolgens worden hergebruikt aan het einde van hun levensduur .
De wens om ontbossing een halt toe te roepen en de frustratie over plasticvervuiling waren voor Milder aanleiding om te gaan experimenteren met meubelframes van gerecycled plastic. Na de sterktes, maten en kleuren te hebben bekeken, kwam zijn ontwerpersteam met een collectie designmeubelen voor binnen en buiten, die zowel door het bedrijfsleven, de horeca en evenementen als door particulieren zeer werd gewaardeerd.
Als we terugkijken in de tijd, hopen we dat onze innovatieve productieprocessen de meubelindustrie door elkaar hebben geschud. Bomen worden niet meer opgeofferd voor meubelframes. In plaats daarvan zullen oceaan gebonden kunststoffen worden gebruikt in meubelframes en worden toegewezen aan meubelstof. En er komt geen einde aan de levenscyclus, onze producten zijn volledig circulair. We voorzien ook dat 3D-printen zal leiden tot productielocaties van Van de Sant over de hele wereld.